ДА ПОМОГНЕМ!

Вариантите за помощ са няколко!

Имай пред вид, че ценностната система на автора на този блог не оценява дарения със смс-чета като помощ. Качествената работа в изследването на нужди  – от страна на властта със сигурност, от наша страна – на добровлците и гражданите – е въпрос на морал, изисква време и най-вече не става другояче освен с посещение на място! Дори и милиони да има събрани, когато не се дават за каквото е нужно на хората, сещате се – нищо не сме направили!

Все пак, какво знаем със сигурност досега, че е добро и ще бъде оценено:

Опция 1)

Стани ДОБРОВОЛЕЦ! Дворовете в Бисер и съседни села – Лешниково и Стойково имат нужда от разчистване! В купчините кал и боклуци, донесени от реката има и трупове на малки животни, които при първото серизоно затопляне могат да донесат зарази! Нужно е да се действа бързо! Пиши на  brigadi_biser[ат]zazemiata.org

Опция 2)

Помогни с бензин да се изпомпи водата , в която е потънало село Стойково! Хората  нямат пари да изпомпят водата, по думите на кметицата и пак според нея има 6 наводнени къщи!

Опция 3)

Водата в Бисер не става и за пиене! Въпреки това хората я плащат вече втори месец като питейна! Търсим решение на това – трябват филтри и изледвания на водата!

Опция 4)

Винаги можеш да помогнеш с покриването разходите за транспорт и оборудване и храна на доброволците! Трябват им ръкавици и ботуши! Това са страхотни хора, които работят от сърце и в голяма степен връщат надеждата в междучовешките отношения на мястото на трагедията…Не всичко е смс-и приятелю, не всичко е смс-и!

Опция 5)

Търсим решение с електроенергията! За да изсушат къщите си и да могат да живеят в тях, хората с апринудени да сушат часове на ден и това е огромен разход за електроенергия! Има 3 варината: НЕК да опрости този разход на EVN, които да го опростят на хората в Бисер за блзиките месеци, докато се възвърне ритъма на живот. Другият вариант е да настояваме за фонд, които да покрие тези разходи за електроенергия, които смазват много от хората, повечето, от които са възрастни с българска пенсия.

Важно 6)

Да настояваме за професионално управляван процес по изследване на нуждите на местните хора! За повече от месец , за да ги пита как са, докъде са, от какво имат нужда е минала  ЕДНА КОМИСИЯ !!! ( нито една на други места! )

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ЖИВОТА НА ХОРАТА Е ПРОЦЕС„ КОЙТО НЕ  СЕ ПОБИРА В ЕДИН РЕПОРТАЖ„ ЕДНА ПР КАМПАНИЯ.

7)

Местните хора имат нужда от подкрепа в административните дела! Това означава да им помогнете да си напишат молбата, да проверите какво трябва да се попълни пред поземлената комисия и за да си получат обезщетенията и т.н. Това са онези негероични дейности, които обаче са жизнено-важни за местните хора.

 

5 thoughts on “ДА ПОМОГНЕМ!

  1. Към всички които искат да съдействат като доброволци или по какъвто и да било начин. Тук можем да обсъждаме: кога тръгваме; с какви коли разполагаме; какво още е необходимо и т.н. Та молбата ми към всички желаещи е, моля ви пишете тук.

  2. Привет,

    За този уикенд 24-ти и 25-ти сме 3-ма човека идващи от Пловдив. Имаме едно място, всеки е добре дошъл, разходите за транспорт си ги споделяме. Светльо ми има телефона.

    Поздрави,
    Марин

  3. има ли банкова сметка? не съм си в бг и не мога да дойда на място, но мога да се пробвам да събера някакви пари от тук от там.

    поздрави,
    р

    • Здрасти, Рая, сметки, разбрахме вчера на събранието в Бисер, имало много и почти никоя от тях все още не е стигнала до хората. Ние събираме пари в сметката на За Земята за пътни и храна на доброволците(http://zazemiata.org/v1/Podkrepete-ni.67.0.html) – има изключителна нужда от тях на място – има много възрастни хора, които не могат сами да се справят с падаща плевня или изчистване на двора, а войниците, които помагат пък не могат да огреят навсякъде. Този уийкенд организираме две бригади – една в Лешниково и една в Бисер. Можеш до колкото разбрах също да преведеш в набирателните сметки на община Харманли, област Хасково и сметката на БНТ и НОВА ТВ. Тези пари се използват предимно за хората, останали без домове, докато хората с по-малко щети са леко ощетени към момента, но също имат нужда от помощ….Зависи каква е „дарителската ти воля“:) ! И чудесно, че искаш да помогнеш!

  4. Мога да помогна с административните неща, но е добре и това да стане на място. Да се чуем и да се разберем нещо :)?

    Може да се помисли как да се синхронизират нуждите, ресурсите и тези, които ги администрират, както и за посредничество в общността.

Вашият коментар